Title :
Location :
Year :
Client :
Sports Hall
Nantgarw, Wales
2008
University of Glamorgan
Project Description :

Designed to BREEAM “excellent”, this six court sports hall meets ‘Sport England’ standards.

 

The efficient rectangular footprint has a tough precast concrete base whilst its lightweight timber superstructure has been designed for offsite prefabrication. Its super insulated timber shell is shaded on its predominantly glazed southern elevation via a first floor terrace and its extended upper shell. There is minimal glazing to the other 3 sides and there are north facing rooflights all of which dramatically reduce the buildings reliance on artificial lighting.

 

A solar thermal solution was chosen for the heating of showers and rainwater is collected from the rear sloping roof for use in irrigating the adjacent sports fields.